EEN CIRCULAIRE EN GEZONDE BUURT
De Omloop is in alle facetten duurzaam. Op het gebied van materiaalgebruik, hernieuwbare energieopwekking, de klimaat adaptieve binnentuin en volop ruimte voor biodiversiteit. De keuzes die we maken dragen zo bij aan een zo laag mogelijke impact op het klimaat en een gezonde buurt voor bewoners en dieren. We vertellen je daar graag meer over.
BINNENTUIN
In het hart van De Omloop komt een grote collectieve binnentuin. Niet één waar je alleen maar leuk op uitkijkt, maar een tuin om te gebruiken en samen met je buren van te genieten. In de binnentuin komt een wadi waar ook het regenwater van de woningdaken automatisch naartoe wordt geleid. En dat maakt de wadi tot supertoffe plek om te spelen en buurvriendjes te ontmoeten. Soms staat de wadi droog en kun je er een balletje trappen. Op andere momenten is het drassig en dat biedt weer heel andere spelaanleiding. In de collectieve binnentuin komt veel groen terug. Dit is goed voor de lokale biodiversiteit, waterberging en het verminderen van hittestress in het geval van een hittegolf. Kortom, een klimaatadaptatieve binnentuin die het nog aantrekkelijker maakt om te wonen in De Omloop.
Ook goed voor dieren
Onder de wadi liggen infiltratiekratten die regenwater opvangen en langzaam afvoeren. Het voordeel hiervan is dat het riool geen piekbelasting heeft bij een heftige regenbui. Daarbij kan in warme zomers de grond veel langer genieten van het water. En dat is weer goed voor de natuur. En die dragen we in De Omloop een heel warm hart toe. Zo komen er naast al het groen ook nestelgelegenheden: vogelnestgelegenheid, vleermuiskasten en insectenhotel(s).
Zie je in de kas
De kas in De Omloop wordt de plek waar buren elkaar ontmoeten. Je kunt er spullen opslaan of misschien wel plantjes verbouwen. De exacte invulling bepalen de bewoners van De Omloop. We hebben al ontzettend veel leuke ideeën gehoord. Mochten er in de kas straks groenten gekweekt worden, dan kun je deze water geven met water uit de regenwatertapkraan.
Circulair
De materialen en grondstoffen die nodig zijn voor nieuwbouw hebben een grote impact op het milieu. In de Omloop reduceren we deze negatieve impact zoveel mogelijk door hergebruikte en hernieuwbare, biologische materialen toe te passen. Zo worden tien woningen volledig in houtbouw gebouwd. In de binnentuin worden hergebruikte materialen toegepast zoals bio bouw traptreden en padvast paden.
HERNIEUWBARE ENERGIE
De Omloop maakt volop gebruik van hernieuwbare zonne-energie. Op de daken komen PVT-panelen, een hybride zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Er is daardoor minder energie nodig voor de verwarming en het warm tapwater. De uitstekende isolatie en gebalanceerde ventilatie zorgen ervoor dat je huis heel comfortabel voelt en een vloerverwarming die ook actief kan koelen hoort erbij! De woningen zijn helemaal gasvrij en bijna energieneutraal. Wat is een PVT-paneel? De voorkant van het PVT-warmtepomppaneel (afgekort PVT-paneel) bestaat uit zonnecellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T) die zorgt voor de bronenergie voor de speciale PVT-warmtepomp. Het PVT-paneel onttrekt energie uit de buitenlucht, uit zonlicht en uit daglicht. In alle seizoenen, 24 uur per dag, ook als het bewolkt is of vriest. De hoge duurzaamheidsambities van de Omloop hebben we onafhankelijk laten beoordelen door middel van de Gebouw Prestatie Richtlijn waar op vijf onderdelen duurzaamheid van gebouwen wordt getoetst. De Omloop haalt in deze methodiek ruim een acht.
PVT-warmtepomppaneel